2. joulukuuta 2014

Mä oon vain töissä täällä.. Vai miten se olikaan?

Blogissa on tähän mennessä kerrottu paljon lapsista sekä hoitopäivien kulusta ja puuhista. Mitä jos kääntäisimme katseet välillä toiseen suuntaan? Keitä ovat ne henkilöt, jotka viettävät päivät lasten kanssa? Minkälaista on heidän arkensa? Annetaan LystiVekaralaisten kertoa, mitä on olla Vekara-aikuinen.


Lapsen päivä LystiVekarassa on leikkiä, juoksua, kiipeilyä, ruokailua, lepoa, kuuntelua, kertomista ja uuden oppimista. Jotta tämä kaikki olisi mahdollista pienimmälle ja tärkeimmälle, tarvitaan ammattitaitoista, sydämestään työtä tekevää henkilökuntaa. Mutta millainen onkaan LystiVekaran aikuisen päivä? Keskustelimme siitä eräänä torstaina kahvikupposen ääressä. 

Vekara-aikuisen päivä rakentuu lapsen laadukkaan arjen ympärille. Hypätessämme mukaan lapsiryhmään, näemme naurua, leikkiä, jutustelua, lohduttamista, innostamista, rohkaisua sekä rajojen asettamista. Päivään kuuluu myös paljon muuta leikin lisäksi. Jotta kaikki toiminta välineineen ja tiloineen onnistuu, on sen eteen tehty suunnittelua ja valmisteluja sekä käyty pedagogista keskustelua lapsen ja ryhmän tarpeista. Arjessa näkyy työn tulos. 

Aamuisin Vekara-aikuinen kuvaa itseään monitoiminaiseksi tai -mieheksi. Aamu onkin aikamoista ”multitaskingia”, sillä silloin otetaan lapsia vastaan, jaetaan aamupuuroa, lohdutetaan, ohjataan lapsia leikkeihin ja leikeissä.. Tehtäviä riittää. Vekara-aikuinen on siitä erikoinen yksilö, että hänellä on silmät ja korvat monessa paikkaa yhtä aikaa, eikä kukaan lapsi jää siksi huomiotta tai hyvä meininki hyydy. 


Jotta päivä voi alkaa hyvällä fiiliksellä, ja Vekara-aikuisen on mahdollista toimia ominaisessa roolissaan lapsiryhmässä, on hänen oltava ns. kartalla päivän rakentumisesta, mahdollisista muutoksista lapsiryhmän läsnäoloissa tai henkilökunnassa sekä muista erityisjärjestelyistä esimerkiksi palaverien tai tapahtumien osalta. Tämän tiedon pohjalta on tarkistettava oman ryhmän ja koko talon päivän toimintasuunnitelma ja tarvittaessa päivitettävä sitä. Vekara-aikuinen arvostaa ja muistaa arjessa yhteistyön merkityksen, niin oman tiimin kuin myös koko talon sisällä. Kun jokaisen oma paikka on selvillä, on helppoa joustaa tarpeen vaatiessa myös yli ryhmärajojen. Vekara-aikuinen tarjoaa ja saa apua! 

LystiVekaran aamuun sujahdettuaan Vekara-aikuinen ei voisi saada parempaa vastaanottoa ja aloitusta päivälle. Ryhmän oven avauduttua lapset juoksevat halien vastaan aikuista, eivätkä raaskisi millään irtautua. Tämä hetki on tärkeä molemmille, mutta ennen kaikkea se on äärimmäisen merkityksellinen pienimmälle ja tärkeimmälle Vekaralle. Siksi onkin tärkeää, että aikuisen VekaraSydän on aina mukana ja valmis antamaan lämpöä lapselle tilanteesta riippumatta! 

Aamupäivä etenee pienryhmissä touhutessa ja jokainen aikuinen toimii pienryhmänsä kanssa suunnitelman mukaan, siinä tilanteen mukaan joustaen ja luovien. Vekara-aikuinen toimii pienryhmässään sekä ohjaajana ja innostajana että innostujana. Kun lapsi oivaltaa tai keksii rakentaa vaikkapa temppuradan, aikuinen innostuu mukaan. Erityisen taitavana yksilönä, Vekara-aikuinen ujuttaa suunnittelmansa tavoitteet lapsen ideoimaan toimintaan. 

Kahvikupin ääressä käydään työkavereiden kanssa keskusteluja toiminnasta, mutta vaihdetaan myös omia kuulumisia. Toiset jakavat omaa arkeaan enemmän, toiset vähemmän, mikä on ok. Kahvin lomassa nauretaan ja huumorin taso on välillä jopa heikkoa, mutta välillä joku asia myös jurppii. Yleisfiilis on kuitenkin hyvä, eikä turhasta valiteta. Kupin tyhjennyttyä kääritään taas hihat, ja mikäli kotiasiat ovat hiipineet liikaa päälle, ravistellaan ne pois ja jatketaan lapsiryhmään omina itsenämme ammattilaisina. 

Vekara-aikuisen arjessa käymistä keskusteluista pääpaino on kuitenkin pedagogisessa keskustelussa, kuinka arkea järjestetään. Suunnittelun ja toteutuksen sekä soveltamisen lisäksi Vekara-aikuisen arkea on toiminnan arviointi. Parhaillaan käynnissä olevan Vekaroiden lastentarhanopettajien koulutuksen myötä tiimipalaverit ovat rakentuneet hieman uudella tavalla. Tiimikeskusteluissa arvioidaan tiimin toimintaa, käydään läpi onnistumiset ja kehittämistä edelleen vaativat kohdat. Keskustelut vaikeistakin asioista sekä positiivisen asenteen löytäminen omassa arjessa on tuonut tiimeihin uutta potkua ja auttanut jaksamaan arjessa paremmin. 


Vekara-aikuinen saa palautetta arjessaan tiimikeskusteluissa sekä jokapäiväisten tilanteiden keskellä – ”Loistava idea!”, ”Sää oot tässä hyvä, niin miten tekisit tän?”, ”Hoidit tilanteen tosi hyvin!”, ”Kiitos!” - Nämä ovat esimerkkejä palautteesta. 

Paras palaute Vekara-aikuiselle tulee kuitenkin sanattomasti. Jotta kyseisen palautteen voi ottaa vastaan, pitää osata herkistyä, eli toisin sanoen tarvitaan VekaraSydäntä! Paras palaute tulee lapsen naurusta, lapsen eleistä ja innostumisesta, lapsen halauksesta. Paras palaute tulee lapsen onnistumisen riemusta sekä hankalan tilanteen tai kiukun kääntymisestä leikin myötä nauruksi. Nämä tilanteet ovat Vekara-aikuiselle paras palkka. 

Uskokaa tai älkää, Vekara-aikuinen myös mokaa joskus. ”Kenelle juuri lupasin jotain, minkä ehdin jo unohtaa?” ei ole tavaton kysymys. Vekara-aikuinen saattaa epähuomioissa unohtaa lupautuneensa juuri hetki sitten majanrakennusleikkiin tai aikuinen saattaa epähuomiossa keskeyttää lapsen asian. Aikuinen saattaa unohtaa, kenelle lupasi ojentaa kurahousut seuraavaksi. Tällöin Vekara-aikuinen pyytää anteeksi ja korjaa virheensä. Joskus voi pyytää myös lapselta apua ja vinkkejä tilanteen korjaamiseksi. Vekara-aikuinenkin on inhimillinen olento, joka tekee työtä omana itsenään ammattilaisena. 

Rautainen Vekara-ammattilainen on siis melkoinen moniosaaja. Päivän aikana hänestä kuoriutuu leijona, lohikäärme, veturinkuljettaja tai bensa-asema. Välillä on harjoiteltava malttia ja testattava omaa henkistä kanttiaan, kun lattialla makaa 13 meritähteä, joille pitäisi saada ulkovaatteet päälle. Huomionarvoinen on myös pikkukalakaksikko, joka harjoittelee kilpauintia hippaleikissä huoneesta toiseen. Tuolloin tarvitaan lehmän hermojen lisäksi mielikuvitusta, Kylli-tädin satuilutaitoja ja lukemattomia toistoja, toistoja, toistoja ja toistoja. Erityisesti kurakaudella Vekara-aikuinen vastaa kokonaista armeijallista käsipareja ja auttajia. Kaikesta kuitenkin selvitään – Vekara-Asenne ratkaisee! 

Melkoista haipakkaa ja vipellystä on siis arki Vekaroilla. Vekara-aikuinen osaa hallita tilanteen kuin tilanteen, välillä intuition pohjalta, välillä sanat ja teot tarkkaan harkiten. Vekara-aikuinen on ihmistuntija ja tilannetajultaan vertaansa vailla. Vekara-aikuisen arki rakentuu suunnitellusti ja kestää myös suunnittelemattomat muutokset. 

Jos kävelet iltapäivällä LystiVekaran ohi, näet melko varmasti työvuoronsa juuri päättäneen Vekara-aikuisen poistuvan päivän touhuista edelleen hymyillen.

Ps. Loppuun sopii kuin nenä päähän onnitella Ylöjärven päiväkoti SatuVekaraan valittua henkilökuntaa! Valinnat on tehty ja voimme olla varmoja, että SatuVekarassa aloittaa tammikuussa osaavia ja ammattimaisia Vekara-aikuisia.

2 kommenttia:

  1. Meillä onkin ensi keskiviikkona jännittävä päivä kun saamme tutustua uusiin työtovereihimme ja saamme pedagogiajohtaja Riitan mainiota "Vekarakylvetystä" tänne Pirkanmaalle! SatuVekaran koko väki tapaa silloin ensi kertaa toisensa ja minun TemppuVekarani uudet aikuiset (Viisi kappaletta) pääsevät paitsi tutustumaan tulevaan työpaikkaansa, myös sukeltamaan Vekaralaisuuteen. Tammikuussa avaa ovensa meidän Siilimetsä eli jännittäviä ja kiireisiäkin päiviä on luvassa. Vekarapiiri kasvaa kaiken aikaa. Hieno juttu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinpä juuri, Pirkanmaalla tapahtuu! Vekarapiirin kasvu on kyllä mahtava juttu, ja on ilo huomata, että uusia innokkaita Vekara-aikuisia on riittänyt meille tulijoiksi.

      Poista