26. helmikuuta 2015

Kolme tarinaa Vekaroilla työskentelystä

Vekarat työpaikkana -teema on tiiviisti läsnä tänä keväänä, sillä pian valmistuviin Tampereen VekaraPolkuun sekä Vantaan LoistoVekaraan etsitään pian osaavaa ja Vekaramaisen innostunutta henkilöstöä. Teemaan liittyen pyysimme päiväkotimme TouhuVekaran henkilöstöstä kolmea työntekijää kertomaan työstään meille kaikille blogitekstin muodossa. Kertomukset sisältävät asiaa päiväkodin tyypillisistä touhuista, työhön kuuluvista tehtävistä ja esimerkiksi päivien kohokohdista. Lasten kanssa tavallinen arkikin on aina hieman erilaista ja vähän jännittävää!

Lastenhoitaja Riikka 

Työpaikalle on mukava tulla aamulla ja aloittaa päivä kun tietää, että pukuhuoneessa vastaan tulee iloiset huomenet työkavereilta jotka ovat myös innostuneina aloittamassa uutta päivää. Samalla lailla hymyilevät kasvot toivottavat huomenet omassa ryhmässä, mutta mukana on silloin usein myös pienempiä hymyjä ja huomenen toivotuksia. 

Päivään kuuluu monenlaisia touhuja ja tekemisiä. Aamulla lasten vastaanottoa kätellen huomenet toivottaen ja kuulumisia kysellen. Sylin antamista jotta pienen ikävä helpottaa vanhempien lähdettyä työhön tai yhdessä vilkuttamista ikkunasta. Päivään mahtuu pienryhmätoimintaa, ulkoilua, leikkiä, syliä, yhdessä tekemistä, ristiriitojen ratkaisemista, havainnointia, keskustelua, huolehtimista, pienen kuuntelemista ja toiveiden huomioimista, ruokailusta huolehtimista, perushoitoa, silittelyä päikkäreillä, välittämistä, uuden oppimista sekä vanhempien kohtaamista aamulla ja iltapäivällä samalla pienen päivästä kertoillen.

Työhön kuuluu myös suunnittelua, arviointia, toiminnan pohtimista, tiimityöskentelyä ja joustavuutta sekä lasten varhaiskasvatussuunnitelmiin pohjautuvat vasukeskustelut vanhempien kanssa puolivuosittain. Työkaverit ovat tärkeä osa mukavaa työpaikkaa, joten avoin keskustelu, ystävällisyys ja auttaminen ovat tärkeitä asioita. 

Paras palaute tulee siinä, kun pieni käpertyy syliin ja halaa lujasti. Silloin tietää tehneensä oikein ja olevansa tärkeä tuolle pienelle. Ja kun itse hymyillen työpäivän jälkeen voi sulkea työpaikan oven mielessä pienen hymy, innostus ja ilo niin tietää olevansa oikealla alalla. Minä ainakin olen!

Päiväkodissa työhön kuuluu myös kuntoilua! 

Lastentarhanopettaja Marika 

Päivä alkaa vielä unenpöpperöisten lasten vastaanottamisella päiväkotiin. Voisiko parempaa alkua päivälle toivoa, kuin pikkuisen kädenpuristus tai halaus huomenen merkiksi. Lastentarhanopettajan sydän heltyy näinä hetkinä ja päivä voi alkaa. :) 

Mutta mitä oikein käytännössä kuuluukaan lastentarhanopettajan työhön? Mitä eroa on lastenhoitajan ja lastentarhanopettajan työtehtävillä? Päällisin puolin lastentarhanopettajan ja lastenhoitajan työtehtävät voivat näyttää samanlaisilta ja paljon ovatkin, mutta lastentarhanopettajan työhön kuuluu lisäksi paljon erilaisia, vastuullisia ja monipuolisia työtehtäviä. 

Lastentarhanopettajan työ on innostavaa, luovaa, monipuolista ja hyvin ihmisläheistä työtä. Lastentarhanopettajalla on niin sanottu pedagoginen vastuu lapsiryhmästä. Mitä tämä niinkin hienolta kuulostava sana sitten käytännössä oikein tarkoittaa? Pedagoginen vastuu sisältää muun muassa vastuun lapsista, tiimistä ja toiminnasta sekä yhteistyöstä monien eri yhteistyötahojen kanssa. 

Lapsen oppiminen ja kehittyminen vaatii laadukasta oppimisympäristöä ja ohjaavaa aikuista. Päiväjärjestyksen suunnitteleminen, laadukkaan toimintaympäristön rakentaminen ja kehittäminen, leikkivälineiden ja materiaalien sijoittelu sekä opastavan aikuisen ohjaus tukevat lapsen oppimista. Lastentarhanopettaja vastaakin päiväkodin kasvatus- ja opetustyöstä ja hänellä on tieto ja tuntemus lapsen kehityksestä. Tätä tietoa lastentarhanopettaja osaa ja haluaa jakaa myös muille tiiminsä jäsenille. 

Lastentarhanopettaja toimii myös tiiminsä ”vetäjänä”. Jokaviikkoisissa tiimipalavereissa mietitään yhdessä lastenhoitajien kanssa, miten edelliset viikot ovat sujuneet, mitä lapsille kuuluu ja mitkä arjen asiat hyödyttäisivät parhaiten kutakin lasta päivän aikana. Koko ajan pohditaan ja mietitään, mikä arjessa sujuu ja mitä voisi vielä tehdä toisin. Vaatisiko jokin asia vielä kehittämistä, jotta jokainen lapsi saisi parhaan mahdollisen hoidon ja tuen hoitopäivänsä aikana? Paljon pyörii siis lastentarhanopettajan pääkopassa päivittäin, sillä joka toiminta pyritään miettimään lasten kannalta ja näkökulmasta, lasten toiveita kuunnellen. Lapsen osallisuuden ja mielipiteiden huomioiminen onkin lähtökohtana lastentarhanopettajan työssä. 

Vaikka lastentarhanopettajalla onkin vastuu ja taito suunnitella sekä toteuttaa erilaista tavoitteellista ja suunnitelmallista toimintaa, löytyy häneltäkin aina aikaa sekä lämmin syli ja lämpö sitä tarvitsevalle lapselle. Lapsen aito kohtaaminen ja kuuleminen ovat kaikki kaikessa, ja päivän tärkeimpänä tavoitteena onkin luoda paras mahdollinen hoitopäivä joka ikiselle lapselle, sille Pienimmälle ja Tärkeimmälle. <3 Lapsen kehittymisen huomaaminen sekä päivän päätteeksi lapselta saadut kiitokset aidon hymyn kera ovat kaikkein paras palkka lastentarhanopettajan työstä. <3

Yhdessä kirjaa lukiessa on aikaa rauhoittua 

Päiväkodin johtaja Ulla 

Olen työskennellyt Vekara Päiväkodeille kohta 11 vuotta päiväkodin johtajana. Vuosien myötä olen saanut kouluttautua yhä vastuullisempiin tehtäviin. Nykyisessä työssäni hallintojohtajana osallistun erityisesti yrityksen kehittämiseen, sillä me Vekarat haluamme kehittyä laadukkaasta vieläkin laadukkaammaksi varhaiskasvatuspalveluja järjestäväksi yritykseksi. Palvelun kehittämisessä avainasemassa on Vekaroiden kasvatushenkilöstön ammattitaito, heidän halunsa kehittyä sekä rohkeus kokeilla uusia toimintatapoja huomioiden aina Pienin ja Tärkein.

Päivittäisiin työtehtäviini kuuluu päiväkodin johtajan tehtäviä kuten asiakaspalvelua ja henkilöstöhallintoa sekä yhteydenpitoa yhteistyökumppaneiden, toisten Vekara Päiväkotien johtajien ja yrityksen omistajien kanssa. Mielenkiintoista on muun muassa nähdä kehityskeskusteluissa miten henkilöstö on tavoitteellisesti kehittänyt omaa osaamistaan. Tiimipalavereissa motivoitunut henkilöstö suunnittelee ja arvioi toimintaansa. Palaverien lopputulos näkyy iloisina lapsina ja tyytyväisinä vanhempina. 

Paperityöt ovat oleellinen osa johtajan arkea 

Jokainen työpäivä tuo mukanaan uusia mielenkiintoisia asioita. Kuitenkin parasta päivissä on, kun saan tavata lapsia ja heidän vanhempiaan. Se Pienin ja Tärkein tervehtii aina iloisesti. ”Asiakäynti” ryhmässä saattaakin vierähtää pidemmäksi; lasten kanssa rupattelua, halauksia, hupsuttelua, pukemisissa auttamista, kirjan lukemista ja lasten taitojen ihailua. Saan myös osallistua arkipäivän kasvatustyöhön toimimalla tarvittaessa sijaisena ryhmissä. 

Johtaminen on myös vaativaa työtä; henkilöstön ohjaamista, lakien ja asetusten noudattamista, arviointia ja kehittämistä, taloutta, erilaisten tarpeiden kohtaamisia sekä hyvän asiakaspalvelun toteuttamista. 

Näistä asioista syntyy mielenkiintoinen työ! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti