6. helmikuuta 2015

Päiväkodin arkea talven tuiskuissa

”Pakkanen paukkaa, 
poskista haukkaa,
punainen on nenänpää,
villasukat lämmittää.”

Talvi tuo mukanaan paljon asioita myös päiväkoteihin. Suurin osa talven mukanaan tuomista asioista on ihanaa lisämaustetta päiväkodin päiviin, mutta osa tuo myös lisähaasteita arjen toimiin.

Tänä vuonna talvi antoi odottaa itseään. Ensin tuntui siltä, että tänäkään vuonna ei lumileikkeihin päästä juuri ollenkaan. Onneksemme saimme kuitenkin lunta jopa enemmän kuin toiveissa oli, ja eihän tästä voi kuin nauttia! Päiväkodin piha on täynnä riemusta kiljahtelevia lapsia lumileikeissään. Rakennetaan lumilinnaa tai lumiukkoa, ehkä jopa lumihevonenkin. Kolataan pihaa, vedetään pulkalla kaveria tai pyydetään aikuista vetämään. Lumi kätkee itseensä loputtomat leikin mahdollisuudet, joista saa nauttia vain talvella.


Pakkasen paukkuessa tarvitaan villavaatteita: sukkaa, lapasta, housua, paitaa. Pakkasten laskiessa lähemmäs nollaa kastuu lapasia ja pipoja märässä lumessa telmiessä, eikä kenkään joutunut lumikaan mikään outo ilmiö ole. Lasten touhuillessa sattuu ja tapahtuu ja sehän on leikin tarkoitus. Sotkua tulee. Meidän aikuisten tehtävä on pitää huoli siitä, että pikkuisille on tarpeeksi lämmintä ja kuivaa vaatetta päälle laitettavaksi. Kuivauskaappi hurisee päiväkodin eteisessä kuivattaen märkiä vaatteita ja puvut ovat henkareissa ilmavasti kuivumassa. Eivätkä kaikki vaatteet edes aina ennätä kuivua ennen seuraavaa ulkoilua hyvästä vaatehuollosta huolimatta. Tällöin astuvatkin tärkeään rooliin varavaatteet, joita lokerossa on hyvä olla mieluummin vaikka vähän liikaakin. Talvella tarvitaan varavaatteita jopa ulkovaatteita myöten, jotta saadaan lapset pysymään ulkoillessa kuivana ja lämpimänä. Kerrospukeutuminen on lämpimänä pysymisen kannalta erittäin tärkeää.

Talvi tuo tullessaan muutoksia myös terveyteen. Iho kuivuu pakkasilmalla enemmän kuin tavallisesti. Lokeroon onkin hyvä sujauttaa vaikka perusvoidetuubi, jolla lapsen ihoa voi sitten rasvailla pitkin päivää tarpeen mukaan. Talvikauteen kuuluvat, harmittavaa kyllä, myös erilaiset tarttuvat taudit. Tänä vuonna flunssat ovat olleet pidempiä ja vaivanneet edellisvuosia enemmän niin lapsia kuin aikuisiakin. Tautikirjo on ollut laaja kun jokavuotiset flunssat jälkitauteineen ovat vaivanneet. On ollut korva-, silmä-, poskiontelo-, keuhkoputken- ja kurkunpääntulehdusta, on ollut entero- ja vesirokkoa ja nyt ovat alkaneet influenssa sekä oksennus- ja vatsatauditkin tulla kiusaksemme. Vaikka me aikuiset olemme jo hyvän vastustuskyvyn tässä vuosien varrella hankkineetkin, kaatavat taudit toisinaan petiin myös meitäkin. Päiväkodeissa onkin luultavasti näkynyt ja saattaa vielä talven mittaan näkyä niitä vähemmän tuttuja kasvoja, kun sijaiset saapuvat paikkomaan henkilökunnan riveihin tulleita koloja.


”Eilen olin ripeä.
Tänään olen kipeä.
Ei oloa voi kehua.
Nyt juon vain kuumaa mehua.
On mukavinta huvia
katsella unikuvia
ja peiton alla kelliä
ja antaa äidin helliä.”

- Pia Perkiö

Tähän aikaan ei voi liikaa korostaa hyvän käsihygienian tärkeyttä. Päiväkotiin tullessa lapsen kädet olisi hyvä pestä kunnolla saippualla ja kuivauksen jälkeen laittaa vielä käsidesiä. Samoin kotiin lähtiessä/kotona kädet kannattaa pestä jälleen huolellisesti. Jos perheessä on ollut tarttuvaa tautia, olisi hyvä myös tarkkaan harkita onko oireettomien lasten järkevää tulla päiväkotiin. Moni tauti kun tarttuu jo ennen varsinaisten oireiden ilmaantumista. Muistattehan, että taudit vaativat vähintään yhden, jotkut taudit jopa kaksi oireetonta päivää ennen kuin on taas ”turvallista” tulla takaisin hoitoon. Jotkut taudit vievät myös lapselta voimia niin paljon, ettei lapsi vielä yhden kuumeettoman päivän jälkeen jaksa osallistua täysipainoisesti touhukkaaseen päivään päiväkodissa. Kun malttaa rauhassa toipua taudista kotona eivät jälkitauditkaan niin helposti saa otetta toipumassa olevasta lapsesta.


Nautitaan vielä hetki talven mukavista touhuista ulkona leikkien, sillä kohta se kevät taas kolkuttaa ovella.

”Koska lasketaan pulkkamäkeä?
Kun maassa on lunta ja pakkasta!
Koska lasketaan pulkkamäkeä?
No tietysti talvella!

Koska hiihdellään pitkin metsiä?
Kun maassa on lunta ja pakkasta!
Koska hiihdellään pitkin metsiä?
No tietysti talvella!

Koska luistellaan ihan muuten vaan?
Kun maassa on lunta ja pakkasta!
Koska luistellaan ihan muuten vaan?
No tietysti talvella!

Koska tehdään taas lumiukkoja?
Kun maassa on lunta ja suojasää!
Koska tehdään taas lumiukkoja?
No tietysti talvella!”

Talvisin terveisin
ViksuVekaralaiset

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti